sobota, 27. februar 2010

Slediti sanjam

Verjamem, da je ena najbolj pomembnih lastnosti človeka, ki označuje njegov karakter ne glede na področje življenja, ali je človek borec ali ni. Od kod te misli? Seveda povezano s Petro Majdič. Preveč besed je bilo izrečenih, da bi lahko povedala karkoli novega. Čeprav bi lahko nekdo ocenil njeno dejanje za dejanje neodgovornosti, seveda predvsem do sebe, je zame predvsem dejanje odgovornosti. Gre za pristop, ki izključuje samo individualno (želja interes, karkoli), ampak vključuje tudi ostale. Nedvomno si nihče ni bolj želel medalje kot Petra. O tem ni nobenega dvoma. A menim, da njena energija in moč nista  izhajali samo iz osebne želje, ampak odgovornosti do vseh tistih, ki smo medaljo pričakovali, še najbolj do vseh tistih, ki so ji na njeni fantastični poti  pomagali in stali ob strani. 

Zato me je jutranja novica o nagradi Terryja Foxa za najbolj požvrtovalnega , osveščenega in pogumnega športnika, ki jo bo prejela Petra Majdič danes, dan pred zaključkom OI, razveselila. Ker si jo nedvomno najbolj zasluži in ker je ena in edina junakinja teh OI. Tudi njena gesta, da ne bo tožila prirediteljev, je samo dodatni pokazatelj njene veličine kot športnika in človeka. Dejansko ve, kaj je pomembno v življenju.

A naj omenim, po moji oceni, bistvo njenega uspeha, tako zelo resnično, o katerem je spregovorila tudi sama: slediti sanjam. Preprosto verjeti vase in slediti sanjam. Ker nikoli ni lahko, enostavno in ne pride od danes na jutri. A pomembno je, da vztrajamo in verjamemo vase in v svoje sanje. To je tisto, kar loči borca od vseh ostalih. Kjerkoli v življenju. Ne trma, čeprav delček trme mora biti.  Ne zavarovanost vase, čeprav delček zavarovanosti vase mora biti. Ne odgovornost, čeprav delček odgovornosti do sebe in do drugih mora biti. Sanje, predvsem sanje in naša neizmerna vera, da sanje lahko presežejo same sebe in postanejo ... resničnost. Petra je to dokazala.
Petra, hvala... za enkratno predstavo in vero v človeka in njegove sanje...

2 komentarja: