sreda, 20. november 2013

Kvaliteta plena ali ženska lepota drugič

Danes bom izpostavila spet isto stvar, le da z drugega vidika. Lepoto ženske. Z moškega vidika. Nemogoče! Seveda nemogoče, ker sem ženska. Ne morem imeti moškega pogleda na lepoto ženske. Torej? Poskus, glede na moje izkušnje z moškimi. Verjetno to pove več o meni, kot o sami temi. Zakaj torej? Povzetek misli mojega kolega. Edini, ki se ni počutil ogroženega, ko je z mano debatiral o ženski lepoti. To pove nekaj o meni, kajne? Torej? Poskus zaobjeti njegove besede, kolikor so zdržale težo subjektivnosti (skozi ženska ušesa v žensko dojemanje) in spomina (no, ta je še kar »fotografski). Pa začnimo!

Gre za kvaliteto »plena«.
Moje vprašanje (zgroženost!!!): Kvaliteta plena?! (opomba: dobim alergijo, ko slišim besedo plen).

Jap. Skozi zgodovino je ženska plen in moški lovec. A tudi lovec je v svoji funkciji »uloviti plen« omejen. Na določen način je lovec plen. Čeprav se tega ne zaveda. Predvsem ujetosti v spone okolja, ki določa okvirje kvalitete plena. Če gre za žensko kot plen, je lepota ženske kvaliteta plena.


Moja pripomba: Vsake oči imajo svojega malarja.

Seveda! A »barve« so določene znotraj kulturnega okolja, pa če si to priznamo ali ne. Mi potem samo packamo s tem, kar imamo in rišemo našo sliko lepe ženske. Popolnoma jasno je tudi, da je znotraj tistega, kar se imenuje »razviti svet« (predvsem komunikacijska globalna vas), ta okvir vedno bolj univerzalen. Japonke si operirajo oči, da ne bi bile več poševne. Banalnost!? Kakor za koga. Vse je stvar ponudbe in povpraševanja. Če ni povpraševanja, pač izvisiš.


Moj vmesni krik: Izvisiš?! Halo?

Ja, razen, če se prilagodiš povpraševanju. Kje je to najbolj vidno? V vseh tistih predelih sveta, ki se jih še ni v celoti dotaknila »civilizacija«. Ne moreš verjet, kaj je vse pojem »idealne lepote«. Ritka, na katero lahko postavite šest pločevink piva?! Ne, hvala. A Grmičarji, pleme v Južni Afriki, tretirajo to kot ideal lepote. Nesorazmerno dolg vrat, raztegnjen zaradi neštetih zapestnic? Ne, hvala. A Padaungi v Burmi menijo, da je le takšna ženska lepa (predvsem pa »njihova«). Eno najlepših fotografij ženske, ki sem jo kdajkoli videl, je predstavljala fotografija Ašantke (Gana) z obrito glavo, pobarvano z modrikasto črno barvo. Popolni profil in postava.

Moja pripomba: Ja, Afrika res ponuja marsikje popolnost, izvirno lepoto primarne Eve.

Ne samo Eve, draga moja. Tudi moški »neciviliziranega« sveta poudarjajo lepoto telesa na tisoč različnih načinov (barvanje, tetoviranje, ustnični vložki, prebodeni nosovi, ipd.) s samo dvema glavnima namenoma: očarati žensko ali prestrašiti sovražnika. Kakorkoli, oba pomenita preživetje. Prvi nadaljevanje vrste in drugi ostati živ, da lahko vrsto nadaljuješ. Nakladam!! Ja, seveda. Debatiranje o ženski lepoti je tvegano. Subjektivno. Ženska lepota v mojih očeh …


Moje vprašanje: No, povej že, kaj je zate resnična ženska lepota?

Moja idealna ženska odstopa od uradnega ideala lepote. Predvsem ima več oblin. Joške za klobuk raje kot nič jošk (večina mojih kolegov pristaja na manj, a ne na nič!). In seveda ritka. Ritka mora biti. Okrogla. Tiste koščene enostavno ne »potegnejo«. Vsaj mene ne. Ni »hruška«. Pretirano široki boki in nesorazmerno ozek pas niso moja izbira. Čeprav v moški družbi vedno opazimo predvsem »trojčka«, no… joške, ritka, noge, je ta trojček ponavadi v paketu, ki oddaja neko energijo, samozavest. Če je prelit še z nasmehom, ki ne žari samo iz obraza, ampak iz oči, potem je samo še za obliznit! Seveda opazimo tudi kaj drugega (kaj vse ženske ne navlečete nase?!), a ne v smislu »I like it«, ampak nasmeha in pripomb, ki jih zaradi ljubezni do žensk, ne bom navajal.

Moje vprašanje: Ljubezni do žensk…??? Saj vem, da imaš rad ženske! Kaj si mislil?


Si radovedna? Ja, so »ženske« in so »ženske«. Ene imajo nekaj, da enostavno magnetizirajo.  Druge želijo biti nekaj, kar niso. Končni učinek … ne bi raje. Doma imam rad tisto, kar mi je všeč. To ni ženska, ki ima več mišic, kot jih imam sam. Kaj lahko potem gnetem? Ni pomembno, če joške ne stojijo več tako, kot bi morale, če je malo trebuščka, če noge niso več ravno »prva liga« (ja, ozki lepi gležnji in čudovito oblikovana stopala so moj fetiš; groza, ko ženska natakne na to lepoto čevelj, ki vse pokvari!). Vse to »preseravanje« s popolnostjo mi gre na bruhanje. Ker tudi sam nisem popoln. Za pretirano željo po popolnosti je v glavnem obsedenost ali kompleks.

Moja pripomba: No, tu se pa strinjava…

Srečaš žensko. Fasciniran. Res lepa ženska. Nato pa… Obremenjena sama s sabo! Ves čas išče potrditev! Pa teža, pa videz, frizura, make-up, kako je oblečena… pokvari svojo lepoto z obremenjenostjo sama s sabo. Ni lepšega kot takšna preprosta obleka, ki se v vetru tako lepo ovije okrog ženskih oblin. In bose noge … uh, kar žal  mi je, ker ženske ne morejo hodit okrog bose. Čeprav so visoke petke včasih v nulo seksi. Seveda to ne pomeni, da mi je všeč, če ženska ne da nič nase. Samo pristop do tega mora biti normalen. Vse ostalo odbija. Moški ne maramo kompliciranja. Zakaj ženske tega ne »skapirate«?

Moja pripomba: No, saj ene … ja, se strinjam … spet…  s tabo…Ah, dosti … Lepota je za moškega pomembna! A je subjektivna. Čeprav, Monica Bellucci… res lepa ženska, res… Lepe ženske so, generalno gledano, na »boljšem«. Ene so lepe, druge so pametne… Bomo moški vedno pogledali lepo žensko? Seveda bomo. Je lepota ženske glavni kriterij, da izberem žensko? Kakor kdo. Eni moški vedno. Sam nisem med njimi. Glavna je … kemija. Ta mora štimat. Ženska je lahko lepa, a če ni tistega … Ne. No, je pa res, z leti je lepota pač nekje drugje…

Najmanj, kar lahko dodam... so ukradene fotke Monice Bellucci... ja, resnično lepa ženska

Ni komentarjev:

Objava komentarja